YANGIN TÜRLERİ VE MÜDAHALE YÖNTEMLERİ
Yazdır

Yangınlar oluşma sebeplerine göre sınıflara ayrılmışlardır ve bu oluşma kaynakları farklı tehlikeler oluşturacağından söndürme ve müdahale yöntemleri de farklı olabilmektedir. Oluşan bir yangın anında hepimizin bu tespiti yapabilecek ve uygun şekilde ilk müdahaleye karar verebilecek veya tehlikeyi arttıracak bir eylemden kaçınacak kadar bilgi sahibi olması oldukça yararlıdır.

A sınıfı yangınlar: Katı maddelerin yandığı yangınlara nasıl müdahale edilir?

Odun, kömür, tahta pamuk, kumaş, eşyalar vb. metal olmayan her türlü katı cismin yanması A sınıfı yangınları oluşturur. Adi yangınlar diye de adlandırılan bu yangınlar en çok karşımıza çıkan ve yaygın olan yangın çeşididir. Ev ve bina yangınları, orman yangınları A sınıfı yangınlar içinde sayılır.

Bu yangınlara müdahale için en iyi söndürme yöntemi su kullanmaktır. Sıvı söndürücüler veya kuru kimyasal toz içeren söndürücüler de kullanılmaktadır.

B sınıfı yangınlar: Yanıcı sıvılar tutuşursa ne yapmalıyız?

Yanabilen sıvılar B sınıfı yangınları meydana getirir. Benzin, katran, gaz yağı, alkol, yağlı boya vb. sıvılar yanıcı sıvılara örnektir. Bu sıvılar alevli olarak yanarlar ve kor oluşturmazlar. Bu sıvıların temas ettiği objeler de yanacak ve yangın yayılacaktır. Bazı yanıcı sıvıların yanması sonucunda ortaya çıkabilecek gazlar patlamalara da sebep olabilir.

Yanıcı sıvılardan meydana gelen yangınlara köpük ile müdahale edilmelidir. yangın küçük çaplı veya başlangıç aşamasında ise köpüklü söndürücü veya kuru kimyasal toz söndürücülerle müdahale edilebilir.

C sınıfı yangınlar: Gaz maddeler yanarsa ne olur?

LPG, doğalgaz, metan, etan, propan, hidrojen vb. yanıcı gazların sebep olduğu yangınlar C sınıfı yangınlar olarak gruplandırılmıştır. Bu gazların yanması sonucu patlamalar yaşanabilmektedir. Hızla alev almakta olan bu tip gazların oluşturabileceği risklere karşı sızıntılara sebebiyet vermeden kullanım yapmak önemlidir.

Yanıcı gazlardan kaynaklanan yangınlarda ilk yapılması gereken gaz akışını kesmektir. Daha sonra halokarbonlu söndürücüler veya kuru kimyasal tozlu söndürücüler ile müdahale edilebilir.

D sınıfı yangınlar nedir? Nasıl söndürülür?

Metallerin yanmayacağını düşünsek de bazı hafif metaller yanarak yangınlara sebep olmaktadırlar. Bu yangınlar D sınıfı yangınlar olarak nitelendirilir. Alüminyum, magnezyum, titanyum, çinko, sodyum, potasyum bu tür metallere örnektir.

Metal yangınlarında söndürmek için en temek yöntem yangının hava almasını engelleyerek yangını boğmaktır. Halokarbonlu söndürücüler veya kuru kimyasal tozlu söndürücüler kullanılabilir. Toz söndürücülerin alkali borat bazlı D tipi olanları bu yangınlar için üretilir.

İZMİR-MANİSA TÜM EGE BÖLGESİNDE ACİL DURUM VE İLK YARDIM EĞİTİMLERİNİZDE, PATLAMADAN KORUNMA DOKÜMANI HAZIRLIĞINIZ İÇİN BİZE ULAŞIN. 0542 630 6331

SON EKLENENLER
SİTE HARİTASI
Blog
BİZE ULAŞIN
 Adres : Basmane, Dokuz Eylül Meydanı A.Başaran İş Merkezi No.116 İZMİR
       

 Tel : 0542 630 63 31
       
       

 E-Mail : info@arkandanismanlik.com
BİZİ TAKİP EDİN