İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre acil durum planı, işyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dâhil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plandır. Acil durum planı; büyük çaplı kaza ve yaralanmaları önlemek, işyeri ve çevresindeki binalar ile ekipmanlarda oluşabilecek zararı azaltmak, toplum ve çevreyi acil durumların etkilerinden korumak ve acil durumların işyerlerine verdiği maddi ve manevi zararı en az hasarla atlatarak normal çalışma düzenine en hızlı şekilde geçişini sağlamak için gereklidir. Herhangi bir acil durum meydana gelmeden yapılacak bu planlamayla gereken tedbirler belirlenir. Gerektiğinde uygulama kolaylığı sağlanarak maddi ve manevi en az hasarla atlatılabilir. Acil durum planı hazırlamanın amaçları şu şekilde sıralanabilir:
-Acil durumlara karşı her zaman hazır bulunulması,
- Acil durumların neden olduğu durumların hızlı ve etkili bir biçimde sınırlandırılması,
-Acil servis hizmetleri işyerine ulaşıp kontrol altına alana kadar acil durumun yönetilmesi,
- Dışarıdan gelen acil durum ekiplerine bilgi verilerek ve ekipmanlarla yardımcı olunması,
- Tüm çalışanların ve çevredekilerin acil durumların olumsuz etkilerinden korunması
Doğal afetler, yangın, kimyasal ya da basınçlı kapların patlaması, sabotaj, terör saldırısı gibi durumlarda iş yerindeki bireylerin alması gereken tedbirler zincirinin neler olduğunun anlatılması, planlanması ve ilgili tatbikatların yapılmasına “Acil Durum Planı” denilmektedir.
Acil durum planlamaları firmalarda yaşanabilecek olası risklere karşı iş yerindeki bireyleri hazırlıklı tutma amacını güden bir dizi planı, iş bölümünü ve tatbikatları içerir.
*6331 sayılı Kanun kapsamına giren tüm işyerleri de İşyerlerinde Acil Durumlar Hakkında Yönetmeliğe göre acil durum planı hazırlamakla yükümlüdür. Uzman görüşlerimiz için lütfen bize danışın.
yangın eğitimi-yangın tüpü-tehlikeli madde-güvenlik tedbirler-tatbikat-eğitim sertifikası- patlamandan korunma dokümanı-pkd-exproof-patlama-risk analizi-acil durum planı-periyodik kontroller-ortam ölçümü-aydınlatma-toz-gürültü-termal konfor-titreşim-makina ekipman kontrolleri-basınçlı kap-forklift-vinç-gaz ölçümü- ilk yardım eğitimi-temel yaşam desteği-kalp masajı-hayat kurtarma-cpr-hijyen eğitimi-temizlik-iş hijyeni-dikkat-çalışan güvenliği-çalışma ortamı-çalışan işçi eğitimleri-mevzuat-zorunlu-kanun- sağlık taraması-tetanoz aşısı-portör-dörtlü-iş yeri hekimi-ekg-periyodik muayene-acil durum eğitimi-tahliye-kurtarma-pkd-ilkyardım-hijyen-mobil tarama