Avrupa Parlamentosu Aralık 1999 yılında kullanıcıları kapsayan “directive 99/9/EC” talimatını da yayınlayarak patlayıcı ortam konusundaki son tereddütleri de gidermiş ve böylece Avrupa’da tam bir birlik sağlanmıştır. Bu talimat Ortaklık anlaşmasının 137.nci maddesine dayanılarak çıkarıldığı için ATEX 137 olarak da anılmaktadır. İşyeri güvencesi ve işçi sağlığını kapsayan bu talimat iş verenleri yani kullanıcıları ilgilendirmekte olup 1 Temmuz 2006’ya kadar geçiş süresi tanımış ve bu süre dolmuştur. ATEX 137, Zone tarifleri gibi patlayıcı ortamlar ile ilgili birçok teknik hususları da içermektedir.
Patlayıcı Atmosferlerden Potansiyel Riskteki Çalışanların İş Güvenliğinin ve Sağlığının İyileştirilmesi İçin Minimum Gereklilikler Talimatıdır. Kısaca ATEX için işçi koruma direktifidir.
Patlayıcı ortamlarla (EXproof ) ilgili standartlar ve uygulamalar bu her iki ATEX talimatlarına uygun olmak zorundadır. Ortak Pazar Ülkeleri kendi ulusal yasa, standart, yönetmelik talimat ve saire gibi konu ile ilgili tüm mevzuatlarını ATEX 100a ve ATEX 137’ye uyumlu hale getirmek zorundadırlar ve de uyumlu hale getirmişlerdir.
yangın eğitimi-yangın tüpü-tehlikeli madde-güvenlik tedbirler-tatbikat-eğitim sertifikası- patlamandan korunma dokümanı-pkd-exproof-patlama-risk analizi-acil durum planı-periyodik kontroller-ortam ölçümü-aydınlatma-toz-gürültü-termal konfor-titreşim-makina ekipman kontrolleri-basınçlı kap-forklift-vinç-gaz ölçümü- ilk yardım eğitimi-temel yaşam desteği-kalp masajı-hayat kurtarma-cpr-hijyen eğitimi-temizlik-iş hijyeni-dikkat-çalışan güvenliği-çalışma ortamı-çalışan işçi eğitimleri-mevzuat-zorunlu-kanun- sağlık taraması-tetanoz aşısı-portör-dörtlü-iş yeri hekimi-ekg-periyodik muayene-acil durum eğitimi-tahliye-kurtarma-pkd-ilkyardım-hijyen-mobil tarama