İş yerindeki fiziki çevre şartları, çalışma ortamı gibi sebeplerden ötürü işçilerin karşılaşabilecekleri sağlık sorunları ve mesleki sorunların en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması için analizler ve çalışmalar yapılmasına denir. İş güvenliğinin sağlanması için alınan tedbirlerle hem işçi, hem işletme, hem de iş yeri korunmuş olur. İş sağlığı ve Güvenliğinin temelini; işçileri iş kazalarından ve meslek hastalıklardan korumak için gerekli önlemleri almak, işçileri bu konuda bilgilendirmek gelmektedir.İş sağlığı ve güvenliği
4857 sayılı iş kanunuile de yasal temele dayandırılmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışmalarının Amacı
Çalışanları Güvenliğini Sağlamak: İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının ana amacını oluşturur. Çalışanları iş kazaları ve meslek hastalıklarına karsı koruyarak ruh ve beden bütünlüklerinin sağlanması amaçlanmaktadır.
Üretim Güvenliğini Sağlamak: Bir işyerinde üretim güvenliğinin sağlanması beraberinde verimin artması sonucunu doğuracağından özellikle ekonomik açıdan önemlidir.
İşletme Güvenliğini Sağlamak: İşyerinde alınacak tedbirlerle, iş kazalarından veya güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamından dolayı doğabilecek makine arızaları ve devre dışı kalmaları, patlama olayları, yangın gibi işletmeyi tehlikeye düşürebilecek durumlar ortadan kaldırılacağından işletme güvenliği sağlanmış olur.
Amaçlarından da anlaşılabileceği gibi iş sağlığı ve güvenliği çok yönlü bir çalışmayı gerektirir. Çalışmalar sırasında da tıp, fizik, kimya, matematik, istatistik, iktisat, sosyoloji, psikoloji ve ergonomi gibi bilimlerden yararlanılır. Çalışma alanı ise, tüm iş kollarını kapsar. Doğal olarak da her iş kolunda bazı farklılıklar gösterir. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda yapılan tüm çalışmalara rağmen, iş kazaları ve meslek hastalıklarının istenilen düzeye indirgenemediği tespit edilmiştir. Meslek hastalıkları yeterli düzeyde tespit edilememekte ancak iş kazaları büyük oranda tespit edilebilmektedir. Meydana gelen iş kazaları sonucu kesikler, yaralanmalar, elektrik çarpması, zehirlenmeler, cilt hastalıkları, kırıklar, organ kayıpları, ölümler ve toplu ölümler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. İş sağlığı ve iş güvenliğini tek cümleyle özetleyecek olursak; “insan merkezli yaklaşımın adıdır” demek uygun olacaktır.
İşçilerinizin güvenliği için uzmanlarımıza danışın.
yangın eğitimi-yangın tüpü-tehlikeli madde-güvenlik tedbirler-tatbikat-eğitim sertifikası- patlamandan korunma dokümanı-pkd-exproof-patlama-risk analizi-acil durum planı-periyodik kontroller-ortam ölçümü-aydınlatma-toz-gürültü-termal konfor-titreşim-makina ekipman kontrolleri-basınçlı kap-forklift-vinç-gaz ölçümü- ilk yardım eğitimi-temel yaşam desteği-kalp masajı-hayat kurtarma-cpr-hijyen eğitimi-temizlik-iş hijyeni-dikkat-çalışan güvenliği-çalışma ortamı-çalışan işçi eğitimleri-mevzuat-zorunlu-kanun- sağlık taraması-tetanoz aşısı-portör-dörtlü-iş yeri hekimi-ekg-periyodik muayene-acil durum eğitimi-tahliye-kurtarma-pkd-ilkyardım-hijyen-mobil tarama